Waarom delen wij open bestanden niet met onze klanten?
Regelmatig kloppen opdrachtgevers bij ons aan met het verzoek of wij de open bestanden kunnen opsturen. Je weet wel, die documenten waarmee wij het eindproduct hebben gemaakt en waarin je alles kunt aanpassen. Met pijn in ons hart moeten we hen vervolgens teleurstellen en ‘nee’ verkopen. Maar waarom doen we dat? Zonder hierover een ingewikkeld verhaal af te steken met allerlei juridische termen, zorgen we graag voor wat opheldering.
Het heeft namelijk allemaal te maken met het recht omtrent intellectueel eigendom. Deze regelgeving zorgt ervoor dat creatief werk en de makers daarvan worden beschermd. Oftewel, hoe wij het eindproduct hebben gemaakt, is ons eigendom en hoeven wij dus niet met de opdrachtgever te delen. Nu horen we je denken: ‘maar de klant heeft toch betaald?’. Dat klopt, maar dat is alleen voor het leveren van het bestand waarmee het ontwerp tot leven kan worden gebracht in een fysieke of digitale uiting en de gebruiksrechten daarvan.
Daarnaast bestaat er ook nog zoiets als auteursrecht. Dit houdt in dat er bij creatief werk sprake is van één auteur (lees: ontwerper/maker) die bepaalt wat er met het eindproduct gebeurt. Er kan en mag niet aan worden gesleuteld, waardoor wij zelf verantwoordelijk blijven voor het eindproduct. Wil de klant koste wat kost de open bestanden overnemen, dan gaat dit wel gepaard met een prijs. Wij geven immers ons werk (en toekomstig werk) uit handen en verliezen daarmee de invloed op het ontwerp.
Ben je geïnteresseerd in het kopen van de open bestanden? Of zit je met prangende vragen over dit onderwerp?
Neem gerust contact met ons op!