Waarom het bepalen van een merk archetype wél de moeite waard is

/
/
Waarom het bepalen van een merk archetype wél de moeite waard is

Waar we in onze vorige blog een lans braken voor het formuleren en uitdragen van kernwaarden, nemen we het in dit artikel op voor een ander onderdeel van de merkidentiteit, namelijk merk archetypen. Ook dit element weet bij tal van bedrijven maar geen plekje op de prioriteitenlijst te bemachtigen, terwijl het wel degelijk een belangrijke bijdrage levert aan een organisatie. Maar wat is een merk archetype eigenlijk? En welke voordelen brengt het met zich mee? Je leest het hier!

Archetypen zijn in 1919 bedacht door psycholoog Carl Jung. Hij raakte geïnspireerd door bekende filosofen als Plato, Cicero en Augustine en definieerde twaalf archetypen die het karakter van mensen typeren. Zo heb je bijvoorbeeld de ‘Explorer’; deze persoon houdt van de vrijheid om eropuit te trekken, eigen individualiteit te ontdekken en écht zichzelf te zijn. Of de ‘Magician’, die wordt getypeerd als een doorzetter met een groot oplossend vermogen en iets negatiefs altijd ombuigt naar iets positiefs. Het was begin deze eeuw dat het gedachtegoed van Jung zijn intrede in de marketingwereld deed. Men kwam er achter dat merken die zich koppelen aan een bepaald archetype zorgen voor herkenbaarheid. Het geeft net als het formuleren van kernwaarden duidelijkheid over het DNA van een merk en biedt houvast bij het uitrollen van een effectieve marketingstrategie.

''Een archetype roept een gevoel van herkenning op bij de doelgroep.''

Cultuur binnen een organisatie

Een archetype vormt samen met de kernwaarden, purpose, missie en visie en de tone of voice de merkidentiteit van een bedrijf en legt zo de basis voor een juiste positionering in de markt. Waarom? Omdat het een gevoel van herkenning oproept bij de doelgroep en het merk een persoonlijkheid geeft. Potentiële klanten kunnen zich met het bedrijf identificeren en door als merk dichtbij jezelf te blijven, komt de communicatie naar buiten beter tot zijn recht. Het is dus belangrijk dat de cultuur binnen de organisatie hierop aansluit. Stel je voor dat een bedrijf zich in de markt positioneert als een jong, hip en fris merk, maar wanneer een geïnteresseerde klant contact opneemt, krijgt hij of zij plotseling een formele, gortdroge medewerker aan de lijn. Dit strookt niet met de verwachtingen van de klant en kan zo het gevoel geven dat hij of zij wordt voorgelogen. Dit is misschien ietwat gechargeerd, maar soms wel de praktijk.

Een profiel schetsen

Zo zie je dat de medaille ook een keerzijde kent. Een archetype draagt bij aan de interne organisatie. Het geeft namelijk duidelijk weer wat de cultuur binnen een bedrijf is, het DNA waar we eerder al over spraken. Als je dat helder hebt, wordt het makkelijker om een profiel te schetsen waar nieuwe medewerkers aan moeten voldoen. Matcht hun karakter wel met die van het merk? Maar dit werkt ook andersom zo. Doordat jonge talenten de bedrijfscultuur eenvoudig begrijpen aan de hand van een merk archetype, kunnen zij makkelijker vaststellen of ze voor een organisatie willen werken.

Hoe kom je tot een merk archetype?

Het bepalen van een merk archetype hoeft niet ingewikkeld te zijn, want in principe ben je het al. Het vergt alleen een kijkje in de ziel om het scherp te krijgen. Je gaat na wat jouw merk authentiek maakt, beschrijft wie je bent en hoe je je gedraagt. In onze ogen een verhelderend en belangrijk proces, dat uiteindelijk zijn vruchten afwerpt. Door eerst terug te gaan naar de kern van jouw organisatie kun je in je communicatie de boodschap beter uitdragen. Hier helpen wij van MediaTribe je graag bij. Zo bouwen we in stap 1 van ons vijfstappenplan samen aan jouw merkidentiteit.

Lees meer blogs